До уваги мешканців громади! Бережіть природу! Відмовтеся від практики спалювання сухої трави!

Дата: 07.04.2023 14:43
Кількість переглядів: 118

З настанням відносно сухої та теплої погоди почастішали випадки спалювання населенням сухої рослинності на присадибних ділянках, сільгоспугіддях, пустищах, вздовж доріг, що межують з лісовими масивами. Важливо, що такі дії є вкрай небезпечними, адже вони можуть стати причиною пожеж у житлових та господарських будівлях, а також цілих лісових масивів. У такому випадку добрі наміри при наведенні чистоти та порядку можуть мати згубні наслідки.

Фото без описуВід спалювання сухостою руйнується ґрунтовий покрив і вся його мікрофлора, знищується насіння і коріння рослин. Нерідко підпал сухої трави призводить до степових і лісових пожеж. А від вогню гинуть тварини і комахи, випалювання сухого травостою є причиною загибелі кладок і місць гніздування птахів.

Також нагадуємо, що відповідно до ст. 77-1 КУпАП випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 3 060 грн до 6 120 грн, на посадових осіб - від 15 300 грн до 21 420 грн.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6 120 грн до 12 240 грн і на посадових осіб - від 21 420 грн до 30 600 грн.

Закликаємо суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та не провокувати пожежі в природних екосистемах.

Випалювання сухої рослинності у військовий час – злочин!

Повідомляйте про паліїв, а у разі виявлення займання – негайно телефонуйте «101» або «102»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь