Головне управління ДПС у Харківській області інформує

Дата: 02.02.2022 08:15
Кількість переглядів: 397

Чи необхідно подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію, якщо ФО володіє коштами, які розміщенні на депозитному (вкладному) банківському рахунку?

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що відповідно до п. 1 підрозд. 9 прим. 4 розд.XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) одноразове (спеціальне)добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларуванняфізичною особою, визначеною п. 3 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ ПКУ, належних їйактивів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активифізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів,що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та зяких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і зборивідповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнароднихдоговорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та/абоякі не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства,контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягомбудь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01 січня 2021 року.

Прицьому об’єктами одноразового (спеціального) добровільного декларування (далі –об’єкти декларування) можуть бути визначені підпунктами 14.1.280 і 14.1.281 п.14.1 ст. 14 ПКУ активи фізичної особи, що належать декларанту на правівласності (в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільноїсумісної власності) і знаходяться (зареєстровані, перебувають в обігу, є наобліку тощо) на території України та/або за її межами станом на дату поданняодноразової (спеціальної) добровільної декларації (далі – Декларація), у томучислі валютні цінності (банківські метали, крім тих, що не розміщені нарахунках, національна валюта (гривня) та іноземна валюта, крім коштів уготівковій формі, та права грошової вимоги (у тому числі депозит (вклад),кошти, позичені третім особам за договором позики), оформлені у письмовій форміз юридичною особою або нотаріально посвідчені у разі виникнення права вимогидекларанта до іншої фізичної особи (п.п. «а» п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX«Перехідні положення» ПКУ).

Враховуючивикладене, у разі якщо фізична особа володіє коштами, які розміщенні надепозитному (вкладному) банківському рахунку, з яких не були сплачені абосплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавстваз питань оподаткування, то така особа має можливість задекларувати такі коштишляхом подання Декларації та сплатити збір з одноразового добровільногодекларування за відповідною ставкою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь