Пошук

Шановні мешканці Солоницівської територіальної громади!

Дата: 15.12.2021 15:26
Кількість переглядів: 696

   Повідомляємо, що згідно з чинним законодавством України, а саме: відповідно до ч. 2 ст. 35-1 Закону України «Про відходи» власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів, земельних ділянок укладають договори з юридичною особою, яка визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів та здійснюють оплату таких послух.

    До джерел утворення побутових відходів стаття 1 даного Закону відносить об’єкти, на яких утворюються побутові відходи (житлові будинки, підприємства, установи, організації та земельні ділянки).

    Так, найближчим часом на території Солоницівської селищної ради планується введення в дію Публічного договору на вивезення твердих побутових відходів з господарств мешканців Солоницівської територіальної громади.           

    З моменту набуття чинності Договору кожний власник домогосподарства повинен буде користуватись цією послугою без підписання окремого договору і оплачувати її повністю чи частково, скориставшись пільгами або оформивши субсидію.

    Також офіційно повідомляємо що з моменту укладення такого Договору припиняється дія всіх договорів у сфері поводження з твердими побутовими відходами, укладеними між фізичними особами і комунальними підприємствами.

     Надаємо відповіді на типові питання, що виникають з цього приводу. 

Що таке Публічний договір?

 

     Публічний договір – це договір зі споживачем на надання йому будь-якої послуги, а публічність дає право на укладання цього договору відразу з усіма споживачами конкретної послуги без підписання письмового примірника Сторонами. Така форма укладання публічного договору передбачена законодавством, зокрема ч.3 ст.205, ст.ст. 633, 634, 641, 642 Цивільного Кодексу України. В даному випадку між мешканцями Солоницівської селищної ради та переможцем конкурсу з визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів на території Солоницівської селищної  ради (надалі –Підприємство) укладається договір  про надання  послуги з  вивезення та знешкодження твердих побутових  відходів (ТПВ).

     Публічний договір, це дуже  поширена форма відносин між виробником послуги і користувачем. Наприклад: – ми користуємося послугами громадського транспорту. Ми не укладаємо договір кожен раз коли нам потрібно їхати. Це тому, що перевізник взяв на себе публічні зобов’язання , також , наприклад, перукарні, магазини, заклади харчування де ми просто отримуємо послугу і розраховуємося за неї.

      В процесі життєдіяльності сміття продукує кожен мешканець громади, а відповідно і сплачувати мають всі. Оплата проводиться на підставі отриманих рахунків. Громадяни пільгових категорій повинні надати Підприємству документи, що підтверджують право на пільгу. Отримувачі субсидій повинні звернутись до відділу соціальних гарантій та охорони здоров’я Солоницівської селищної ради

Досить часто громадяни стверджують, що вони взагалі не залишають сміття і що його у них просто немає

 

      Але твердження, що у сучасній приватній садибі взагалі не утворюються тверді побутові відходи, не витримує критики. Так, у  приватній садибі більші можливості щодо утилізації органічних відходів (від городу, саду, кухні, тваринництва). Але немає можливості безпечної утилізації на місці безлічі побутових відходів: від пакувальної тари, зокрема полімерної, пляшок, засобів гігієни, електроніки, електротехніки, відходів від ремонтних робіт із застосуванням синтетичних сполук  у будівельних матеріалах, фарба , піна тощо… Усе це не можливо безпечно утилізувати у садибі. Тобто доволі велику частину побутових відходів  доводиться вивозити із садиби для переробки і утилізації. Більш за все, це сміття просто викидається десь у канаві, на стихійному сміттєзвалищі, у парках, скверах і навіть на кладовищах, за межами населених пунктів у полях та лісах. Як правило, «організаторами» стихійних сміттєзвалищ в переважній більшості є недобросовісні громадяни, котрі не бажають укладати договори на вивезення відходів та сплачувати за вивезення. Тому уздовж наших доріг, річки, лісосмуг в інших місцях загального користування замість соковитого різнотрав’я «квітують» купи різного непотребу, викинуті горе-господарями. 

Також деякі жителі стверджують : «я все спалюю», «я все закопую» та подібне…

 

    Так от – існує доволі багато речовин, які в принципі не можна ані спалювати, ані закопувати, ані викидати просто неба. Спалювання такого роду сміття, є дуже небезпечним для оточуючих, так як у повітря викидається при цьому дуже багато небезпечних для життя людини речовин. Потім цим повітрям дихають всі жителі селища і що найстрашніше – діти. Це є грубим порушенням законодавства України. Те ж саме стосується і закопування сміття у себе на ділянці. Жодна розсудлива людина не буде отруювати землю і ґрунтові води собі та сусідам шляхом такого роду “утилізації”.  Тому знову ж таки це сміття кудись просто викидається. 

  Дехто вважає, що достатньо викинути сміття від приватного домогосподарства до урни на території селища, або вночі підкинути сусідам чи просто виставити мішки на вулиці по маршруту руху сміттєвоза і це все безкоштовно.

Але ж сміття потрібно зібрати і завантажити до сміттєзбиральної машини та вивезти до полігону ТПВ. Безкоштовно не поїде жодна машина – потрібно пальне, працівники теж безкоштовно працювати не будуть. Крім того підприємство платить е податки державі та багато інших витрат. Тому висновок один – безкоштовне вивезення та утилізація сміття, неможливе.

 

 Про відповідальність громадян

 

    Відсутність сплати згідно Публічного Договору за вивіз та утилізацію сміття із спеціалізованими організаціями є порушенням, за яке настає відповідальність згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення та тягне за собою штрафні санкції.

     Наголошуємо, що після публікації, процедура укладання публічного договору вважається завершеною.

     При впровадження такого механізму Договір укладається з усіма мешканцями, нарахування здійснюються на кожного мешканця згідно бази господарських даних селищної ради. При виникненні певної заборгованості, Підприємство буде вимушене стягувати цю заборгованість у судовому порядку з усіма відповідними для боржника наслідками.   Відразу звертаємо Вашу увагу, що боржнику, перш ніж оскаржити наявність заборгованості потрібно буде у суді довести, що його життєдіяльність унеможливлює продукування відходів. І що ціла низка Законів України стосується всіх громадян України, окрім нього. 

    Також користуючись нагодою, просимо мешканців, керівників підприємств, установ та організацій, які знаходяться на території Солоницівської селищної ради по-новому поглянути на питання благоустрою тих територій, за які Ви несете відповідальність, де працюєте та проживаєте. Закликаємо всіх, без винятку, дбати про чистоту та дотримуватись правил благоустрою. Лише таким чином ми разом забезпечимо належні умови проживання. Любіть свій край і збережіть його для майбутніх поколінь !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь