Пошук

Головне управління Держпродспоживслужби у Харківській області інформує

Дата: 28.10.2021 21:51
Кількість переглядів: 440

Сибірка: що потрібно знати про небезпечне інфекційне захворювання

В Україні понад 13,5 тисяч вогнищ, де може виникнути захворюваність на сибірку, оскільки існують біотермічні ями та худобомогильники, де були поховані хворі на сибірку тварини. У зв’язку з утворенням збудником сибірки спор та довготривалого зберігання в ґрунті, спалахи сибірки в Україні можуть виникнути де завгодно.

Останній випадок сибірки був зареєстрований вночі з 27 на 28 вересня 2021 року в зоокутку парку "Топільче" комунального підприємства "Об'єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя" міста Тернопіль. Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів підтвердила, що причиною загибелі поні стала сибірка.

Сибірка – гостре небезпечне інфекційне захворювання всіх видів сільськогосподарських, домашніх і диких тварин, а також людей, яке спричиняється паличковидною бактерією Bacillus anthracis.

 

 

Джерелом збудника інфекції є хворі тварини, що виділяють у зовнішнє середовище з кров’янистою рідиною, фекаліями, сечею, молоком, слиною безліч бацил сибірки. Особливо небезпечними є несвоєчасно й неправильно прибрані розтяті трупи загиблих від сибірки тварин та їхні шкіра, шерсть, щетина, кістки, роги, які зумовлюють контамінацію спорами пасовищ, водопоїв, ґрунту, скотних дворів і формування тривалих осередків сибірки. Хижі тварини та різні птахи можуть переносити частини інфікованого трупа на значні відстані й сприяти поширенню сибірки. Собаки здатні заносити кістки та залишки трупа безпосередньо на територію господарств і ферм. Небезпечними осередками сибірки є старі забуті захоронення загиблих від сибірки тварин, звідки спори можуть виноситися на поверхню ґрунту під час весняного паводку та сильних дощів, меліоративні, будівельні та інші земляни роботи у місцях давніх захоронень тварин, адже спори сибірки зберігають свою «здатність до зараження» протягом 100 років!

Причиною виникнення сибірки взимку може бути зібране з неблагополучних луків і пасовищ сіно. Значну небезпеку становлять незнезаражені корми та добрива тваринного походження, а також стічні води м’ясокомбінатів та шкіропереробних заводів.

Передається інфекція легко і швидко. Спонтанне інфікування травоїдних тварин здебільшого відбувається через травний канал у разі поїдання контамінованого спорами сибірки корму, пиття води, забрудненої спорами збудника хвороби, під час укусів інфікованими жалкими комахами; значно рідше – при вдиханні пилу зі спорами сибірки.

Зараження людини виникає внаслідок проникнення збудника сибірки через пошкоджену шкіру тіла у кров (подряпини, садна, дрібні порізи) та через слизові оболонки при догляді за хворими тваринами, розтині трупів, знятті шкіри, розробці туш хворих тварин. Зараження можливе також при контакті з різними видами сировини, отриманої від хворих тварин, при вживанні в їжу м’яса хворих тварин, а також трансмісивним (укуси кровососних комах) шляхом. Не виключається можливість інфікування людей через заражений збудником ґрунт або забруднені ним предмети.

Профілактика сибірки:

• У разі появи ознак захворювання тварин на сибірку потрібно негайно звернутися до лікаря ветеринарної медицини чи до територіального органу Держпродспоживслужби.

• Категорично забороняється вживати м'ясо і молоко тварин, уражених хворобою.

• Працівників ферм, підприємств з переробки шерсті й шкіри, м'ясокомбінатів імунізують сибірковою живою вакциною СТІ (одноразове нашкірне або підшкірне введення і ревакцинація за 1 рік). За особами, які контактували з хворими на сибірку тваринами, спостерігають протягом 2 тижнів. У випадку можливого зараження проводять екстрену профілактику антибіотиками ( не пізніше 5 діб після контакту з підозрілими об'єктами).

Також потрібно знати, що зараження людини на сибірку виникає внаслідок проникнення збудника через пошкоджену шкіру або слизові оболонки під час догляду за хворими тваринами, під час оброблення туш, зняття шкіри і поховання трупів загиблих тварин, під час контакту з різними видами сировини, отриманої від хворих тварин, під час вживання в їжу м'яса хворих тварин.

Враховуючи шляхи і основні чинники передачі збудника сибірської виразки, населенню необхідно пам'ятати про небезпеку подвірного забою тварин без ветеринарного огляду, придбання м'яса в місцях «стихійної торгівлі» тощо, а також про необхідність термінового звернення за медичною допомогою в разі прямого контакту з твариною з підтвердженим діагнозом сибірки та при наявності перших ознак захворювання. Особлива увага сільських жителів повинна бути приділена місцям випасання домашніх тварин не випасати тварин де раніше були розміщені худобомогильники, а також наголошуємо своєчасно проводити профілактичні щеплення тварин проти сибірки.

В разі виявлення питань щодо щеплення тварин та випадків підозри на сибірку необхідно негайно звернутись до Державних лікарень ветеринарної медицини Харківського району за адресами:

вул. Транспортна, 20, сел. Пісочин, Харківський район, Харківська область, 62416, тел. (057)742-15-14;

в’їзд Сосновий, 18, м. Дергачі, Харківський район, Харківська область, 62300, тел. 0970589913;

вул. Пушкіна, 30, сел. Нова Водолага, Харківський район, Харківська область, 63200, тел. (057)404-23-68;

вул. Ветеринарна, 45, м. Люботин, Харківський район, Харківська область, 62433, тел. (057)741-08-97.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь