Пошук

Профілактика інфекційних захворювань під час купання у відкритих водоймах

Дата: 20.05.2020 12:01
Кількість переглядів: 783

За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я понад 85 відсотків захворювань передається через воду. Від цих захворювань щороку помирає 25 мільйонів чоловік. Тому, перш ніж увійти до будь-якої водойми, подумайте про своє здоров’я.

Ентеровірусні хвороби – гострі інфекційні захворювання, що викликаються кишковими вірусами з групи Коксакі і ECHO. Клінічні прояви різноманітні, частіше за усе пов’язані з ураженням центральної нервової системи, м’язів, міокарда і шкірних покровів. Серозний менінгіт — одна з поширених форм ентеровірусних хвороб, викликається усіма групами ентеровірусів, Коксакі В, ECHO. Спостерігається як у вигляді спорадичних випадків, так і у вигляді епідемічних спалахів. Починається гостро з підвищення температури тіла (до 39-40 °С) і симптомів загальної інтоксикації. До кінця 1-го або на 2-й день хвороби з’являються сильний головний біль, ригідність потиличних м’язів та ін. Можуть спостерігатися інші симптоми ентеровірусної інфекції (міалгія, висипання, ураження міокарда, гіперемія слизової оболонки зіва).

Гострий вірусний гепатит А – гостре інфекційне захворювання, що характеризується ураженням печінки, також може передаватись водним шляхом. Більшість випадків гепатиту А має типові симптоми та приводять до одужання. Перші ознаки захворювання з’являються, в середньому, через 30 днів (інкубаційний період при гепатиті А складає від 15 до 50 діб). Непокоїть погане самопочуття, температура, значно темніє сеча (колір стає схожим на міцно заварений чорний чай). Можна очікувати появи лихоманки, що супроводжується нудотою, блюванням, важкістю в області шлунка і правому підребер’ї, слабкість. Через кілька днів жовтіють склери, шкіра (жовтяниця), знебарвлюється кал.

Бактерії кампілобактера викликають досить важку кишкову інфекцію. Потрапляючи також через рот до шлунку, а потім і в кишківник, вони викликають у людини симптоми розладу шлунково-кишкового тракту. Для кампилобактеріоза характерна гострий головний біль, біль в м’язах, озноб, діарея до 10 разів на добу, блювота, підвищена температура тіла до 38 градусів.

«Сверблячка купальщика» або церкаріоз виникає після купання в водоймах, заражених церкаріями – личинками гельмінтів шистосом. Розрізнити цих паразитів в воді неозброєним оком майже неможливо. Їх довжина становить всього один міліметр. Дорослі гельмінти паразитують в кишківнику та печінці водоплавних і болотних птахів, їх яйця з послідом птахів потрапляють у воду; личинки, що вийшли з яєць, впроваджуються в прісноводних молюсків та равликів, залишаючи їх тіло через 5-6 тижнів. Саме після виходу з тіла равлика, ці паразити здатні викликати церкаріоз.

Шкіра вражається від впровадження в неї цих личинок при будь-якому контакті з водою. Коли вони потрапляють в організм людини, це призводить до досить серйозних наслідків, тому що виникають шкірні висипання, температура тіла може підвищитися. Причому не тільки при купанні в озерах, ставках і річкових заводях, але і при ходінні босоніж по мокрій траві біля водоймищ. Церкарії особливо активні в сонячні теплі дні.

Лямбліоз -захворювання органів травлення, викликане паразитичними найпростішими — лямбліями. Зараження відбувається через рота при потраплянні до організму забрудненої лямбліями води, а також при занесенні лямблій до рота брудними руками. У більшості випадків здорові люди можуть легко перенести потрапляння однієї чи двох таких личинок, але, якщо в організм потрапляє більше десяти цист лямблій, а у людини, наприклад, знижена кислотність шлункового соку, або він приймає препарати, які знижують її, це призводить до зараження. Лямбліоз небезпечний тим, що захворювання може протікати довгий час без якихось сильно виражених симптомів. Симптоми хронічного лямбліозу це загальна слабкість, стомлюваність, дратівливість, зниження апетиту, головні болі, запаморочення, поганий сон. Личинки лямблій зсередини насідають на стінках кишківника, розвиваючись там і блокуючи тим самим всмоктування поживних речовин.

Відкриті водойми, безумовно є джерело небезпеки й тому обережність при купанні і плаванні в водоймах Харківської області, при поїздках на відпочинок до інших областей України і за кордон цілком виправдана.

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області попереджає:

  1. Купайтеся в спеціально відведених та обладнаних для цього місцях. Варто звертати увагу на знак «Купатися заборонено» і замислитися над тим, чи варто там купатись?
  2. Якщо вода придатна для купання, то постарайтеся не відкривати рота і не ковтати цю воду.
  3. Відразу після купання у відкритих водоймах необхідно приймати душ і змивати залишки води зі шкіри. Обтирайтеся жорстким рушником. Це дозволить видалити забруднення механічно!
  4. Дотримуйтеся правил особистої гігієни: частіше мийте руки з милом. Овочі та фрукти ретельно мийте під проточною водою і перед вживанням в їжу обробляйте окропом. Пийте тільки кип’ячену або бутильовану воду.
  5. Перед поїздкою на дачу або до села городянам рекомендуємо зробити щеплення від гепатиту A.

 

Пам’ятайте, що небезпека зараження через воду відкритих водойм зберігається з червня по вересень (в теплих водоймах — ще довше).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь