2021 рік

                                                                                                                

                                                  У К Р А Ї Н А                                  ПРОЄКТ

ХАРКІВСЬКА ОБЛАСТЬ

ХАРКІВСЬКИЙ  РАЙОН

СОЛОНИЦІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

 

ВИКОНАВЧИЙ  КОМІТЕТ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

21.01.2022 р.                                                                                                        № 55

 

Про звіт роботи відділу освіти,

культури, молоді та спорту

за 2021 рік

 

Заслухавши інформацію начальника щодо звіту роботи відділу освіти, культури, молоді та спорту Солоницівської селищної ради, керуючись п.2 ст. 54 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчий комітет Солоницівської селищної ради

 

ВИРІШИВ:

 

  1. Звіт роботи відділу освіти, культури, молоді та спорту Солоницівської селищної ради за  2021 рік (додаток) прийняти до відома.
  2.   Відділу організаційно-інформаційної  роботи та документообігу  Солоницівської селищної ради забезпечити оприлюднення даного звіту шляхом розміщення на офіційному сайті територіальної громади.
  3.  Відповідальність за виконання даного рішення покласти на начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Солоницівської селищної ради            Я. ГРИЦАЙ.
  4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника селищного голови з питань діяльності виконавчих органів М. ПАНАСЮК.

 

Селищний голова                                                                    Андрій ЛИТВИНОВ

 

 

                                             

                                                

                                                Додаток

                                                                                            до рішення виконавчого комітету

                                                                                       Солоницівської селищної ради

                                                                    від 21.01.2022 № 55

 

 

Звіт

про роботу Відділу освіти, культури, молоді та спорту

Солоницівської селищної ради

за  2021 року

Упродовж 2021 року робота Відділу освіти, культури, молоді та спорту була спрямована на реалізацію державної політики в галузі освіти, культури, забезпечення виконання плану роботи відділу освіти, затвердженого Солоницівським селищним головою.

Організація освітньої роботи в закладах освіти була спрямована на виконання Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про культуру», Базового компонента дошкільної освіти, інших нормативно-правових актів.

Освіта

Відповідно до пп.1.п. «Б» ст.32 Закону України «Про місцеве самоврядування забезпечується функціонування закладів дошкільної та загальної середньої освіти. Мережа закладів освіти Солоницівської селищної ради  становить 18, із них 8– закладів дошкільної освіти, 10 закладів загальної середньої освіти. За типами заклади розподіляються таким чином: 7 ліцеїв; 3 гімназії.

У  2021 році освітніми послугами було охоплено 1135 дітей дошкільного віку та 3839 учнів шкільного віку. З метою задоволення потреб населення у здобутті дошкільної освіти з 1 вересня 2021 року у 2-х ЗДО («Малятко та Усмішка») змінено режим роботи на 6-тиденний для 2 груп з цілодобовим перебуванням.

Організація освітнього процесу

З метою забезпечення здобуття загальної середньої освіти у закладах загальної середньої освіти Солоницівської селищної ради впроваджено різні форми навчання. У 2021/2022 навчальному році для 27 здобувачів освіти ЗЗСО Солоницівської селищної ради організовано індивідуальну форму навчання З них, для 19 учнів організовано педагогічний патронаж, для 8-ми - сімейну форму навчання. У 5 закладах загальної середньої освіти району функціонує 24 класи з інклюзивною формою навчання, де навчається 31 дитина з особливими освітніми потребами. У 4 закладах дошкільної освіти та 1 закладі загальної середньої освіти з дошкільною ланкою функціонують 8 груп з інклюзивною формою навчання, де виховується 13 дітей з особливими освітніми потребами та 4 спеціальних (логопедичних) групи для 48 дітей.

З метою здійснення психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами функціонує комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Солоницівської селищної ради. У зв’язку з коронавірусом, використовувалися технології дистанційного навчання.

В результаті проведеної роботи щодо формування бази даних на випускників закладів загальної середньої освіти Солоницівської селищної ради у 2021 році, оформлення та видачу персоніфікованих документів про освіту державного зразка, документами про освіту забезпечено 512 здобувачів освіти, з них: 349 учнів отримали свідоцтво про здобуття базової середньої освіти, 163 - про здобуття повної загальної середньої освіти.

11 учнів 9-х класів отримали свідоцтва про базову загальну середню освіту з відзнакою. 7 випускників 11 класів отримали золоту медаль «За високі досягнення у навчанні» та срібну медаль «За досягнення у навчанні».

Забезпечено участь учнів закладів загальної середньої освіти району в зовнішньому незалежному оцінюванні 2021 року. Через запровадження профілактичних заходів з протидії гострої респіраторної хвороби COVID-19, другий рік поспіль учні 4,9,11 класів звільняються від проходження державної підсумкової атестації.

На сьогодні основним моніторингом якості освіти залишається зовнішнє незалежне оцінювання. Наказом Міністерства освіти і науки України від 30.09.2020 № 1210 урегульовано питання проведення в 2021році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти Для проходження основної сесії ЗНО 2021 зареєструвалося 160 осіб, що складає 98,1% від загальної кількості учнів 11 класів ЗЗСО громади. Найбільш обираними предметами є українська мова, українська мова та література, історія України, математика.

 З вересня 2018 року в усіх школах України першокласники навчаються за моделлю Нової української школи, яка визначає нові підходи до навчання та змісту освіти. Відділом освіти, культури, молоді та спорту, закладами освіти Солоницівської селищної ради упродовж 2020/2021 року реалізовувалася змістовна, організаційна та практична робота щодо впровадження нового Державного стандарту освіти. Так у 2021/2022 навчальному році за парти закладів освіти нашої громади сіло 367 першокласників. Відповідно до орієнтовного переліку засобів навчання для навальних кабінетів початкової школи та для створення належного освітнього середовища у закладах загальної середньої освіти у 2021 році було залучено кошти державної субвенції в сумі 732 832 грн. та завдячуючи Солоницівському селищному голові Андрію Литвинову, депутатам Солоницівської селищної ради було залучено на умовах співфінансування ще 400 тис. грн. з місцевого бюджету, для придбання парт для кожного першокласника. Дизайн створеного освітнього простору класних кімнат сприятиме розвитку дитини та забезпечить безпечні умови навчання під час адаптивного карантину.

Педагогічні  колективи  Солоницівської селищної ради постійно працюють  над  розвитком  творчої особистості  учнів. У 2021 навчальному  році   28 учнів   стали переможцями  та призерами районних предметних олімпіад з базових   дисциплін.

Відділом освіти, педагогічними колективами закладів освіти у 2021 році було проведено відповідну роботу щодо виконання законодавства про освіту, підготовку учнів до олімпіад, конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН України. Інтерактивні форми організації роботи на уроках та в позаурочний час впроваджують вчителі та вихователі закладів освіти громади. З метою розвитку навиків співпраці і ділового спілкування під час освітнього процесу в школах Солоницівської селищної ради педагоги та учні є активними учасниками різноманітних Всеукраїнських і Міжнародних проектів та конкурсів.

 І не зважаючи на тривалий період карантинних заходів маємо певні результати:

У ІІ (обласному) етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України учні КЗ «Пересічанський ліцей» та КЗ «Дворічнокутянський ліцей» здобули два ІІ місця.

Учні КЗ «Солоницівська гімназія «Перлина» отримали І місце в конкурсі «На нашій славній Україні» (номінація «Мій Шевченко. Літературний») та ІІІ місце у обласному етапі Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!».

 Учні КЗ «Дворічнокутянський ліцей здобули ІІ місце у І (обласному) етапі ХІ Всеукраїнської науково-технічної виставки-конкурсу молодіжних інноваційних проектів «Майбутнє України»; І місце в обласній виставці писанкарства; І місце в обласному фестивалі з комп’ютерної графіки та анімації з роботою «Пригоди Тома Сойєра» за темою «Поезія дитинства Марка Твена» в номінації «Анімація»; стали переможцями заочного етапу Всеукраїнського конкурсу молодіжних проектів з енергозбереження «Енергія і середовище», фіналістами ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу молодіжних проектів з енергоефективності «Енергія і середовище» (м.Київ); отримали Диплом ІІІ ступеня та  переможець обласного етапу ХІХ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості в номінації «Література».

Учні КЗ «Солоницівський ліцей №1» взяли участь у Міжнародній учнівській конференції «Різдвяні читання» при ХНУ імені В.Н.Каразіна, Всеукраїнській краєзнавчій експедиції учнівської та студентської молоді «Моя Батьківщина – Україна».

Учні КЗ «Полівська гімназія» взяли участь у: Всеукраїнській краєзнавчій акції учнівської молоді «Українська революція: 100 років надії і боротьби»; Всеукраїнській експедиції учнівської та студентської молоді «Моя Батьківщина – Україна»; Всеукраїнській історико-краєзнавчій конференції учнівської молоді «Пізнай себе, свій рід, свій нарід». 

Вжито заходів щодо гурткової зайнятості дітей та учнівської молоді на базі ЗЗСО та надання можливості їм брати участь у онлайн - конкурсах та змаганнях.

 

Освітня робота закладів дошкільної освіти громади відповідає основним вимогам Базового компоненту дошкільної освіти в Україні. Процес організовано відповідно до Базового компонента дошкільної освіти та реалізується за комплексною програмо навчання і виховання дітей від 2 до 7 років «Дитина», парціальними програмами, рекомендованими Міністерством освіти і науки України. Він будується на інтеграції навчально-виховних завдань, особистісно-орієнтованому підході до дітей, використанні інноваційних методик та технологій. Закладами дошкільної освіти Солоницівської селищної ради упроваджуються сучасні інноваційні Міжнародні проекти:

• «Сприяння освіті» в рамках меморандуму  про взаємопорозуміння між МОНУ та THE LEGO FOUNDATION (Королівство Данія);

• «Садочок простір дружній до дитини» за ініціативи Всеукраїнського фонду «Крок за кроком» за підтримки Представництва Дитячого фонду Організаціїї Обєднаних Націй (ЮНІСЕФ) ,

• «Вчимося жити разом» відповідно до Меморандуму про співпрацю між Міністертсвом освіти і науки України та Представництвом дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Ці проєкти успішно розв’язують завдання проблемного і розвивального навчання. Технології дають змогу будь-якому вихователю закладу  освіти отримати достатньо високий результат під час формування інтелектуально творчих задатків.

Солоницівський ЗДО "Веселі чоловічки" у 2020/2021 навчальному році брав участь у  дитячому проєкті "Книга, що оживає" у рамках Всеукраїнського фестивалю гри, навчання і натхнення Play Fest 2021, та отримав диплом за перемогу в номінації: «Велика книга маленьких мрійників».

Організація харчування

Питання організації харчування дітей у навчальних закладах залишається одним з найбільш актуальних та заслуговує на особливу увагу, адже з основних факторів впливу на здоров’я дітей є забезпечення їх повноцінним і раціональним харчуванням. Організація харчування учнів та вихованців закладів освіти Солоницівської селищної ради у 2021/2022 році здійснюється відповідно до чинних нормативних документів та рішення XX сесії Солоницівської селищної ради VIII скликання від 19 серпня 2021 року №13 « Про внесення змін до рішення VIII сесії Солоницівської селищної ради VIII скликання від 18 лютого 2021 №09 «Про встановлення вартості харчування у загальноосвітніх закладах Солоницівської селищної ради на 2021рік», рішення XX сесії Солоницівської селищної ради VIII скликання від 19 серпня 2021 року №12 «Про внесення змін до рішення II сесії VIII скликання Солоницівської селищної ради від 15 грудня 2020 №03 «Про встановлення вартості харчування та батьківської плати на одну дитину у закладах дошкільної освіти та дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти Солоницівської селищної ради на 2021рік.

Вартість харчування на одну дитину дошкільного віку становить:

вікова група від 1 до 3 років (з 9-10, 5-12- годинним перебуванням у закладі) - 40,00 грн. в день;

 вікова група від 3 до 6 років ( з 9-10, 5-12-годинним перебуванням у закладі) - 58,00 грн. в день ;

вікова група від 3 до 6 років ( з 24-годинним перебуванням у закладі та шестиденним робочим тижнем) – 71,00 грн. в день;

вікова група від 1 до 3 років ( з 24-годинним перебуванням у закладі та шестиденним робочим тижнем) – 54,56 грн.  в день на одну дитину;

вікова група від 3 до 6 років (з 6-годинним перебуванням (короткотривалої групи) та 2-х разовим харчуванням – 38,60 грн. на одну дитину.

У 2021 році у закладах дошкільної освіти та дошкільних підрозділах закладів загальної середньої освіти харчуванням забезпечено - 1081 дитину. Кількість дітей, які користуються пільгами на харчування за рахунок бюджетних коштів - 112 осіб.

Вартість харчування у закладах загальної середньої освіти становить – 18,00 грн. Безкоштовним гарячим харчуванням у 2021 році забезпечено 1693 особи, з них – 1580 – учні 1-4 класів, 113 осіб, з числа пільгових категорій.

З метою надання методичної допомоги по впровадженню системи НАССР, за сприяння Солоницівського селищного голови Андрія Литвинова Відділом освіти, культури молоді та спорту Солоницівської селищної ради, спільно з залученими фахівцями, 17 червня 2021 року було проведено одноденний навчальний семінар на тему «Спрощений підхід до впровадження системи НАССР». У семінарі взяли участь керівники закладів дошкільної та загальної середньої освіти, заступники директорів, медичні сестри, комірники та кухарі. У кожному закладі освіти створено робочі групи по забезпеченню контролю за дотриманням системи НАССР.

Підвозом забезпечено 497 учнів та 19 педагогічних працівників (100% від потреби). Підвіз здійснюється до 8 шкіл із 15 населених пунктів. Парк шкільних автобусів становить 7 одиниць.

Зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти

З метою зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти за кошти місцевого бюджету було здійснено підготовку закладів до сталого функціонування в осінньо-зимовий період, а саме:

З метою зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти за кошти місцевого бюджету було здійснено підготовку закладів до сталого функціонування в осінньо-зимовий період, а саме:

- Поточний ремонт водовідведення в приміщенні КЗ «Солоницівський ліцей №2» – 331 000,00 грн.;

- Поточний ремонт площадки під влаштування газового ящику на території Пересічанського ЗДО «Сонечко» -30 049,41 грн.;

Також, за кошти місцевого бюджету здійснено:

-  капітальний ремонт харчоблоків КЗ «Пересічанський ліцей» (2338 767,25) та КЗ «Вільшанський ліцей» (1 511 220);

- поточний ремонт харчоблоків: КЗ «Подвірський ліцей»; КЗ «Солоницівський ліцей №3»; Солоницівський ЗДО «Веселі чоловічки» - 291 312;

  • поточні ремонти будівель: КЗ «Солоницівський ліцей №1»; Григорівського ЗДО «Усмішка» (28 015); Вільшанський ЗДО «Світанок» 174 817,00 ;
  • поточний ремонт внутрішніх приміщень закладів освіти: Солоницівський ЗДО «Веселі чоловічки», Григорівський ЗДО «Усмішка», Дворічнокутянський ЗДО «Рома + Машка», КЗ «Солоницівська гімназія «Перлина» 268 446,00 грн.;
  • поточний ремонт вентиляційних систем харчоблоків – КЗ «Полівська гімназія», Березівський ЗДО «Берізка» 82 246 ;
  • поточний ремонт східців – КЗ «Солоницівський ліцей №2» 38 538,00;
  • поточний ремонт туалетних кімнат – КЗ «Солоницівський ліцей №1» 49 900;
  • поточний ремонт огорожі: Дворічнокутняський ЗДО «Рома + Машка», КЗ «Солоницівський ліцей №1», КЗ «Пересічанський ліцей», КЗ «Солоницівський ліцей №2» 1 064 236,50 грн.;
  • придбано технологічне обладнання для харчоблоків :КЗ «Пересічанський ліцей»; КЗ «Солоницівський ліцей №2»; Григорівський ЗДО «Усмішка»; Солоницівський ЗДО «Веселка», Березівський ЗДО «Берізка» 457 855,79 грн.;
  • придбано меблі для шкільних їдалень: КЗ «Пересічанський ліцей», КЗ «Вільшанський ліцей; КЗ «Солоницівський ліцей №2» 353 810,00 грн.; мийки та столи для харчоблоку Березівського ЗДО «Берізка»;
  • придбано меблі для класних кімнат: КЗ «Солоницівський ліцей №1», КЗ «Солоницівський ліцей №2» 135 680,00грн.;грн.;
  • придбано комплекти дитячої постільної білизни на загальну суму -97 770,60 грн.;
  • придбано пральні машини: КЗ «Пересічанський ліцей»; Філія «Протопопівська гімназія» КЗ «Вільшанський ліцей» 49 999,00 грн.;
  • придбано посуд для їдалень: Солоницівський ЗДО «Веселі чоловічки», КЗ «Солоницівський ліцей №2», КЗ «Солоницівський ліцей №3»; КЗ «Подвірський ліцей»; КЗ «Пересічанський ліцей»; КЗ «Полівська гімназія»  на загальну суму – 141 406,92 грн.;
  • придбано телевізори: КЗ «Солоницівський ліцей №1; «КЗ «Вільшанський ліцей», КЗ «Солоницівська гімназія «Перлина» 83 280,00 грн.;
  • придбано ледпанель та лед-прожектор для освітлення: КЗ «Пересічанський ліцей»; «КЗ «Солоницівський ліцей №2» - 28 550,00 грн.;
  • здійснено капітальний ремонт шкільного автобуса КЗ «Пересічанський ліцей» 76 005,00 грн.;
  • придбано шпалери для ремонту класних кімнат: КЗ «Дворічнокутняський ліцей»; КЗ «Полівська гімназія»; КЗ «Солоницівський ліцей №1» 104 742,00 грн.;
  • придбано радіатори для системи опалення: КЗ «Дворічнокутянський ліцей»; КЗ «Солоницівський ліцей №1» 65 000, 00 грн.;
  • придбано лінолеум для класних кімнат:  КЗ «Солоницівський ліцей №1» 41 796,00 грн.;
  • придбано гімнастичну стінку: Солоницівський ЗДО «Веселка» 18 000,00грн.;
  • придбано килимові покриття: КЗ «Солоницівська гімназія «Перлина»; Григорівський ЗДО «Усмішка»; КЗ «Вільшанський ліцей» 57 960,00 грн.;
  • придбано електронні ваги, водонагрівач, електричний насос: Григорівський ЗДО «Умішка»; «Березівський ЗДО «Берізка»; Солоницівський ЗДО «Веселка»; КЗ «Дворічнокутянський ліцей» 27 600,00 грн.;
  • придбано спеціальний одяг для кухарів – на загальну суму 49 980,00грн.;
  • придбано прогулянкові павільйони: Солоницівський ЗДО «Веселі чоловічки» 310 000,00 грн.

Всього на загальну суму – 8 931 039,04

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 04.04.2018р. №237 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» (зі змінами), за рахунок субвенції з державного бюджету та співфінансування з бюджету Солоницівської селищної ради (40%) для закладів загальної середньої освіти придбано:

  • Меблі для 1 класів початкової школи НУШ – на загальну суму – 678 583,00 грн.(367 комплектів для кожного першокласника);
  • Ноутбуки для вчителів 1 класів  (НУШ) – 17 шт. – на загальну суму – 316 302,00
  •  Дошки (15 шт.), багатофункціональні пристрої (10 шт.), 1 телевізор, 2 мультимедійних проєктори для 1 класів НУШ – на загальну суму – 209 902 грн.

         У рамках проєкту «Подолання цифрової освітньої нерівності в Україні. Інноваційний прорив» для закладів освіти було придбано електронний засіб навчального призначення «Дидактичний мультимедійний контент для початкових класів» Нової Української Школи – на загальну суму – 426 000.( 6 комплектів для 1 класу та 6 комплектів для другого класу);

 

Культура

На території Солоницівської селищної культурно-освітню діяльність здійснює КЗ «Центр культури  та дозвілля Солоницівської селищної ради» та 6 філій, Солоницівський дитячий клуб «Орлятко» Солоницівської селищної ради, КЗ «Публічна бібліотека  Солоницівської селищної ради» та 10 бібліотек філій, та КЗ «Солоницівська музична школа» Солоницівської селищної ради. Робота закладів культури Відділу освіти, культури, молоді та спорту спрямована на розвиток культурно-дозвільної діяльності, на відродження, популяризацію народних традицій, звичаїв та обрядів, розвиток творчості дітей, організацію змістовного дозвілля, виявлення творчих здібностей населення різного віку, проведення масових  заходів, знаменних  подій. Робота закладів культури Відділу освіти, культури, молоді та спорту спрямована на розвиток культурно-дозвільної діяльності, на відродження, популяризацію народних традицій, звичаїв та обрядів, розвиток творчості дітей, організацію змістовного дозвілля, виявлення творчих здібностей населення різного віку, проведення масових  заходів, знаменних  подій.

Під час карантинних обмежень заклади культури перейшли на дистанційну форму роботи, а саме: знімали відеопривітання зі святами, короткометражні фільми, проводили онлайн виставки, майстер-класи і відеоуроки, брали участь у онлайн конкурсах і семінарах .

У 2021 року Відділом освіти, культури,  молоді та спорту були проведені наради з керівниками закладів культури з приводу організації масового гуляння з нагоди  святкування Масляної, підведення підсумків фестивалю-конкурсу «Театральні  витребеньки», організації  масових заходів, присвячених Дню захисту дітей, підведення підсумків роботи за І півріччя та розробки плану заходів до святкування 30-ї річниці Незалежності України,  провели  ІV фестиваль  сучасного мистецтва «Мистецький простір».

Протягом 2021 року працівниками закладів культури були проведені різні за формою та тематикою культурно-дозвіллєві, соціально-культурні, просвітницькі заходи, а саме:

-  вшанування учасників бойових дій на території інших держав та виведення військ із Республіки Афганістан;

- заходи до Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні «Майдан. Україна. Шлях до свободи»( Тематичні заходи);

-заходи до Міжнародного жіночого дня ( Святкові концерти );

-народне масове гуляння Свято Масляної «Зиму проводжаємо ,весну зустрічаємо» та пісенний фестиваль «Весняний коловорот»

-заходи  присвячені пам’яті Т. Г. Шевченка;

- дистанційний конкурс «На нашій славній Україні»

-фестиваль -конкурс «Театральні ветребеньки-2021» (дистанційно);

акція до до Дня довкілля «За чисте довкілля»;

заходи до Дня Чорнобильської трагедії (1986 рік);до Дня пам'яті та примирення та Дня визволення від нацизму; до Дня Матері Та Міжнародного Дня ;

акції до Всеукраїнського Дня вишиванок (Парад вишиванок у смт Солоницівка);

 захід до Дня Європи (Вільшанський Будинок культури);

заходи до Дня медичного працівника ХІХ Фестиваль дитячої творчості «Дитячі перезвони» (Вільшанський Будинок культури);

конкурсно-розважальні програми до Дня захисту дітей «Країна дитячих мрій» у смт.Солоницівка, смт.Вільшани, смт.Пересічне, с.Польова, с.Подвірки, с.Протопопівка, с.Дворічний кут;

 заходи до Дня Конституції України;

святкування Днів селища  та Дня Незалежності України у смт Солоницівка, смт.Вільшани, смт.Пересічне, с.Польова, с.Протопопівка, с.Дворічний кут;

 заходи до Дня захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України» , Акція «Сонях пам’яті»;

 фестиваль образотворчого мистецтва  «Мистецький простір» смт Пересічне;

 заходи до Дня працівників освіти;

заходи до Міжнародного дня людей похилого віку та Дня ветерана;

заходи до Всеукраїнського Дня бібліотек;

заходи до Дня захисників та захисниць України;

заходи з нагоди 77-ї річниці з Дня визволення України від нацистських окупантів .

Взяли участь у обласних заходах:

- у культурно-мистецькому заході «Масляна у Сковороди» в Літературно-меморіальному музеї Г.С.Сковороди в с. Сковородинівка (Вільшанський Будинок культури )

-участь у Обласному конкурсі короткометражних відеофільмів «Чорнобиль, як це було» (ІІ місце за відеофільм «Відчужені» Пересічанський СБК);

 -участь у Міжнародній виставці Італійського фотохудожника Енцо Делль Акви в ДП «Харківський національний театр опери та балету ім.М.В. Лисенка» (Солоницівський дитячий клуб «Орлятко» Солоницівської селищної ради);

 -участь у культурно-мистецькому заході з нагоди Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни у Національному меморіальному комплексі «Висота маршала І.С.Конєва» (Солоницівський дитячий клуб «Орлятко» Солоницівської селищної ради);

-участь в культурно-мистецькому святі «Містерії Купала з Григорієм Сковородою» , яке відбулося в ОКЗ «Національний літературно-меморіальний музей Г.С.Сковороди» (КЗ «Центр культури та дозвілля Солоницівської селищної ради»);

 -участь у Всеукраїнському дитячому конкурсі графічного дизайну «Дитятко.Аrt» (перемога у номінації «Постер номінації фестивалю» Пересічанський СБК);

-участь у конкурсі аматорських короткометражних фільмів «Україна -30.Ти у мене єдина!» ( І місце у категорії «Молодь до 18 років» Пересічанський СБК);

-Участь у Регіональному фестивалі-конкурсі «КОЗАЦЬКОМУ РОДУ НЕМА ПЕРЕВОДУ», присвяченому Дню Українського Козацтва м. Харків ( КЗ «Центр культури та дозвілля Солоницівської селищної ради»)

-участь у Обласному фестивалі - зльоті «Покрова героїв» в смт. Солоницівка (Солоницівський дитячий клуб «Орлятко» Солоницівської селищної ради, КЗ «Центр культури та дозвілля Солоницівської селищної ради»).

 

Взяли участь у обласних семінарах:

- участь у ІІ семінарі «Авторська режисура»

-участь семінарі «Пошук та дослідження місцевих елементів нематеріальної культурної спадщини (звичаї, обряди, святкування)»

- участь в Базовому тренінгу програми "Молодіжний працівник" в м. Харків.

-участь у тренінгу «Управління проектами ОТГ»

-участь у освітньо-історичному хакатоні «Нове покоління» на базі Краснокутської громади

-участь у Обласному тренінгу для керівників театральних аматорських колективів

ПРОЕКТНА ДІЯЛЬНІСТЬ

З метою розвитку та укріплення матеріально-технічної бази, Пересічанський СБК подав документи на отримання інфраструктурного гранту House of Europe

 

 Результати участі у конкурсах:

 

Учасники художньої самодіяльності Солоницівського дитячого  клубу «Орлятко» Солоницівської селищної ради  отримали перемогу в таких конкурсах :

  -   Всеукраїнський хореографічний фестиваль «Діти України» м.Харків;

  -   Всеукраїнський АРТ фестиваль «Україна збирає друзів» м.Харків;

  -   Відкритий кубок Харківської обл. та м. Харкова з спортивного танцю;

  -   Конкурс: «Харків збирає таланти» Номінація: «Художнє читання» м.Харків;

  -   Всеукраїнский конкурс-фестиваль «Україна це ти» м.Київ;

  -   Всеукраїнский  багатожанровий фестиваль –конкурс «Жар-птиця» м.Харків;

  -   Всеукраїнский  фестиваль – конкурс «Козацькі забави» м.Харків.

  -  Всеукраїнський АРТ фестиваль «Україна збирає друзів» м.Харків

  -  Хореографічний конкурс «Танмастер» м.Харків

 

Учасники художньої самодіяльності КЗ «Центр культури та дозвілля Солоницівської селищної ради»  отримали перемогу в таких конкурсах :

-Регіональний фестиваль-конкурс «Козацькому роду нема переводу» м.Харків;

- Міжнародний фестиваль конкурс «EUROPEAN TALENT SHOW» м.Харків

сеукраїнський онлайн конкурс з хореографії "FREE DANCE" м. Одеса

Учасники художньої самодіяльності Пересічанського сільського Будинку культури філії КЗ «Центр культури та дозвілля Солоницівської селищної ради»  отримали перемогу в конкурсах :

 - обласний  конкурс короткометражних відеофільмів «Чорнобиль, як це було» присвячений вшануванню подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з нагоди 35-х роковин Чорнобильської катастрофи в категорії «Учнівська молодь» за відеофільм «Відчужені» м.Харків;

- обласний конкурс короткометражних відеофільмів «Україна-30.Ти у мене єдина» за відеофільм «Україна починається з тебе» м.Харків;

-Всеукраїнський конкурс танцювального шоу «ТАНЦМАЙСТЕР» м.Харків;

-Міжнародний багатожанровий фестиваль-конкурс «Весно-LOVE» м.Харків

-Чемпіонат України зі спортивних танців м.Харків;

-Всеукраїнський турнір зі спортивних бальних танців «AUTUMN DANCE PARTI» м.Харків;

- Ювілейний малий кубок м. Харкова зі спортивних танців м.Харків;

Учасники художньої самодіяльності Подвірського сільського клубу  філії КЗ «Центр культури та дозвілля Солоницівської селищної ради» отримали перемогу в таких конкурсах:

-Змагання зі спортивних танців “Dance sport club м.Харків;

-Всеукраїнські змагання зі спортивних танців “AUTUMN DANCE PARTY м.Харків;

-Змагання зі спортивних танців “Diamant cup 2021” м.Харків;

-Змагання зі спортивних танців ”UkrDanceCup BABY Edition м.Харків;

-X –тий Ювілейний малий кубок м. Харкова зі спортивних танців м.Харків;

-Змагання зі спортивних танців ”Kharkiv Dance Festival”;

-Всеукраїнські змагання зі спортивних танців ”SPORT & DANCE CUP м.Харків;

ЗВІТ

про роботу комунального закладу «Центр культури та дозвілля Солоницівської селищної ради» за 2021 рік.

Комунальний заклад Центр культури та дозвілля Солоницівської селищної ради створено  на базі Вільшанського сільського будинку культури , шляхом перейменування та приєднанням до нього 6 закладів культури, які розташовані на території Солоницівської територіальної громади на правах філій. Центр почав свою повноцінну діяльність з серпня 2021 року.

Станом на 01.12.2021 штат закладів центру налічує 54 працівники, з них на повну ставку працює 43, на 0,75 ставки - 2, на 0.5 ставки - 17, на 0,25 ставки - 2.

 Станом на грудень місяць в центрі працює 87 різновікових та різножанрових клубних формувань (гуртків, студій, любительських об’єднань). З них на бюджетному фінансуванні 18 , за рахунок часткової самоокупності 4, на громадських засадах 65. Три клубні формування мають звання «зразковий» аматорський колектив. До формувань залучено 993 учасники, з них 540 - діти та молодь.

Заклади центру щодня працюють над задоволенням потреб культурного і духовного розвитку мешканців громади. Особлива увага приділялася ролі національної культури та культурної спадщини, сучасних культурних індустрій у справі виховання молодого покоління, формуванню національної свідомості.

З початку року закладами проведено 868 різних за формою та тематикою культурно-дозвіллєвих заходів, в яких висвітлювались події місцевого, загальнонародного та державного значення: тематичні видовища до народних та релігійних свят, дитячі ранки, тематичні вечори, концерти художньої самодіяльності, вечори відпочинку для молоді та дітей, розважальні програми тощо.

Впродовж 2021 року всі заклади працювали в режимі дотримання карантинних вимог, більшість часу велася робота в умовах обмеження щодо проведення масових заходів, кількості відвідувачів, дотриманні відстані тощо. В умовах карантину були змінені деякі форми роботи з користувачами:

  • проводились онлайн репетиції колективів, окремих учасників;
  • творчі проєкти створювались та розміщувались у соцмережах та на веб-сайтах закладів.
  • 313 заходів проведено в режимі онлайн.

У 2021 році учасники аматорських колективів клубних установ взяли участь у 53 Міжнародних, Всеукраїнських, обласних та місцевих конкурсах, де здбули більше 60 дипломів переможців.

 

Звіт про роботу Комунального закладу «Публічна бібліотека Солоницівської селищної ради»

 

Комунальний заклад «Публічна бібліотека Солоницівської селищної ради» створено Рішенням XV сесії Солоницівської селищної ради VIII скликання від 17 червня 2021 року №33. Публічна бібліотека це об’єднання бібліотек в єдине структурно-цілісне утворення, до якого входять десять бібліотек – філій, які знаходяться на території Солоницівської  громади.

Кадровий склад складається з :бібліотечних працівників – 14 ;з них працює на 0,5 ставки – 3; на на 0,25 – 1.  Бібліотечний фонд складає   92 837 примірників.

Послугами бібліотек користуються понад 6000 мешканців громади. Особи з інвалідністю, люди похилого віку обслуговуються бібліотекарами у користувачів вдома.

Основним завданням Публічної бібліотеки є забезпечення права громадян на доступ до інформації, здійснення обслуговування користувачів шляхом надання безкоштовно широкого спектру бібліотечних, інформаційних послуг з метою розповсюдження знань та інформації, розкриття культурних надбань, вирішення соціально-економічних та соціокультурних завдань, що сприятимуть успішному розвитку особистості та громади.

У 2021 році бібліотеки  взяли участь у наступних конкурсах:

  • Обласний огляд-конкурс «Бути там, де читач» серед публічних бібліотек, які мають сторінки та групи в Фейсбук та займаються їх активним веденням;
  • Фото-челенж до Всеукраїнського дня бібліотек “Бібліотека – твоя точка опори!”, що  оголосила Українська бібліотечна асоціація. Переможець – Стечишина Г.І.(Двурічнокутянська бібліотека).

Призи: комплект сувенірної продукції та книжок від партнерів Української бібліотечної асоціації.

  • Наймасштабніший в Україні онлайн проект, присвячений видатним літературним творам і виданням, що побачили світ з 1991 по 2021 роки – «30 знакових книжок Нашої Незалежності». Ми разом з Українським інститутом книги та Міністерством культури України створювали унікальний список видань, що вплинули на формування та розвиток нашої країни та її громадян.
  • Конкурс робіт юних фотоаматорів “Моя країна – Україно!” – проводився  КЗ  «Центр творчості дітей та юнацтва »   
  • Всеукраїнський конкурс «Гуманне ставлення до тварин»;
  • Еко-конкурс «Екологічна нація» - нагорода за еко-свідомість Беззубовій І.В. (Григорівська бібліотека);

Впродовж 2021 року у бібліотеках проводилися масові заходи до знаменних та ювілейних дат.

У зв’язку з карантинними обмеженнями на проведення масових заходів  бібліотечні працівники перенесли свою діяльність у віртуальний простір - публікували у соціальних мережах інформацію щодо діяльності бібліотек, списки та виставки нових надходжень літератури, висвітлювали ювілейні та знаменні дати. Кількість  переглядів публікацій – понад 7000.

 

Зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури:

 

- технічне обслуговування та поточний ремонт системи опалення: КЗ «Центр культури та дозвілля Солоницівської селищної ради»; Пересічанський СБК; Протопопівський СК; Подвірський  СК; Полівський СК; Гаврилівський СК; Григорівський СК – на загальну суму – 141 918,00 грн.;

у Подвірському сільському клубі повністю оновлено комплект звукопідсилюючої апаратури;в Солоницівський ЦКД придбано комплект для студійного запису - на загальну суму – 98 090,00 грн.;

  • в Гаврилівський сільський клуб встановлено кондиціонер та пробурлено свердловину для водопостачання;
  • в Григорівський сільський клуб придбана швейна машина;
  • в Протопопівський сільський клуб придбано баян, швейну машину, мікрофони. Вхід до клубу облаштовано пандусом;
  • в Полівському сільському клубі відремонтовано станцію водопостачання, проведено підключення до мережі інтернет, введено в дію новий опалювальний котел.;
  • придбано костюми: Солоницівський дитячий клуб "Орлятко"- 43 610,00 грн.

СПОРТ

Згідно з Календарним планом фізкультуро – оздоровчих та спортивних заходів Харківської області на 2021 у фінальних змаганнях з футзалу за програмою обласної державної Спартакіади з видів спорту серед органів місцевого самоврядування в Харківської області, команда Солоницівської селищної ради зайняла 3 місце серед громад Харківської області.

У селищі Пересічне пройшов відкритий лижний фестиваль серед юнаків та дівчат «Peresichne Roller Ski Festival» в якому прийняли участь КДЮСШ «Темп» м. Харків, Дергачівська ДЮСШ, ЛБК ZBROIA, Вовчанська ДЮСШ та КЗ «ФПКСП» ХОР м. Харків. На базі КЗ «Вільшанський ліцей» пройшли змагання «Першість Солоницівської громади з карате», в яких прийняли участь більше ста спортсменів з м.Харкова, м.Дергачі, Пісочинської та Солоницівської селищних рад. На базі КЗ «Солоницівський ліцей №2» відбулися змагання серед дівчат з волейболу на Кубок Солоницівського селищного голови серед шкіл Солоницівської селищної ради.

На базі КП ОСК «Металіст» в рамках обласної Спартакiади з масового спорту серед органiв мiсцевого самоврядування Харкiвської  областi, згiдно з планом фiзкультурно-оздоровчих та спортивно-масових заходiв КУ "ХОЦФЗН «Спорт для всiх»", на 2021 рiк пройшла обласна спартакіада «Козацькi розваги». Учасники від Солоницівської селищної ради посіли І місце.

На ОСК «Темп» проводились обласні змагання з біатлону серед юнаків та дівчат, де команда ЛБК « Спрінт» від Солоницівської ДЮСШ посіла  І місце серед громад . ФК «Факел» Пересічне зайняла 2 місце та отримала номінацію «Кращий гравець турніру» у турнірі «Промінь мрії Сup 2021» у м. Горішні Плавні та у весняно-літньому турнірі з міні-футболу у м. Харків зайняла 4 місце.

ФК «Енергетик» брав участь у Чемпіонаті Харківської області з футболу та на даний час знаходиться на другому місті турнірної таблиці.

В Харківському палаці спорту «Локомотив» відбулося вручення Олімпійського прапору територіальним громадам Харківської області на підтримку спортсменів-олімпійців. В заході приймали участь представники нашої громади та Відділу освіти, культури, молоді та спорту та отримали Олімпійський прапор.

Комунальною Установою «Харківський обласний центр молоді» було проведено захід «Energy» , на якому Відділ освіти, культури, молоді та спорту Солоницівської селищної ради було відзначено подякою.

Впродовж 2021 року Відділом освіти, культури, молоді та спорту, закладами освіти Солоницівської селищної ради проведено:

  • відкритий лижоролерний фестиваль серед юнаків та дівчат “Peresichne Roller Ski Festival”.
  • змагання серед дівчат з волейболу на Кубок Солоницівського селищного голови  серед учнів закладів загальної середньої освіти Солоницівської селищної ради;
  • змагання з волейболу пляжного за програмою Спартакіади з масового спорту серед органів місцевого самоврядування в  Харківської області;
  • змагання з карате - Першість громади Солоницівської громади;
  • захід «Всесвітній Олімпійський день» на підтримку збірної команди України, яка представляє нашу державу на ХХХІІ іграх у Токіо. Був піднятий Олімпійський прапор на стадіоні «Енергетик»;
  • спортивне свято під гаслом "Разом ми сила", присвячене Дню фізичної культури та спорту України;
  • змагання з легкоатлетичного чотириборства серед учнів закладів загальної середньої освіти Солоницівської селищної ради;
  • проведено  турнір з гри в доміно «Кубок пам’яті Зуба Сергія Васильовича» на базі  КЗ «Центр культури  та дозвілля Солоницівської селищної ради»;
  • проведено змагання з шашок, шах та настільного тенісу серед учнів закладів загальної середньої освіти Солоницівської селищної ради.

Взяли участь у обласній Спартакіаді КУ ХОЦФЗН "Спорт для всіх" на території Солоницівської селищної ради, у спартакіаді "Спортивна рибалка", серед територіальних громад Харківської області; у м. Скадовськ проводилась Всеукраїнська спартакіада серед об'єднаних територіальних громад, де Солоницівська селищна рада представляла Харківську область.

 

Начальник відділу освіти, культури,

молоді та спорту

Солоницівської селищної ради                                                     Яна ГРИЦАЙ

 

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь